Művészet a színekkel és formákkal Kiemelt

Az itt olvasható cikk bemutat egy exluzív, Ebedli Gyula belsőépítész által tervezett lakást, amely kialakításánál az általunk forgalmazott trópusi, tömörfa parketta is felhasználásra került.


Válság ide, gazdasági helyzet oda, a prémium kategóriás lakóingatlanok piaca hazánkban sem lebecsülendő. Márpedig ha egy remek adottságú, hihetetlen panorámával bíró, várnegyedbeli penthouse lakásról van szó, akkor arra előbb-utóbb akad vevő. Nem is akármilyen… Azt mondják, ha valaki külföldre szakad, legbelül akkor is megmarad hazafinak. Minél több idő telik el a határátlépés óta, a honvágy annál erősebb. Ezt érezhették házigazdáink is, akik néhány évtizeddel ezelőtt vágtak neki Európának, bejárták a világot, az öreg kontinens több országában laktak. De egy idő után egyre többet jöttek Magyarországra, ahol megunva a hotelek lakosztályait, saját fővárosi otthon után néztek.
Elsődleges célpontként a Rózsadomb szerepelt, a budai Vár felé véletlenül vették az irányt. A várfal tövében elhelyezkedő, újonnan épült luxusingatlan adottságai hamar meggyőzték őket, a legfelső szint négy lakása pedig mintha csak rájuk várt volna. A tervezéssel Ebedli Gyula belsőépítészt bízták meg, aki számára az instrukció két szóból állt: gazdagság és luxus. 
Az eredeti állapotot ma csupán néhány dolog tükrözi: a mahagóni külső nyílászárók, illetve a mennyezeti hűtő-fűtő rendszer. Máskülönben a lakást tökéletesen újragondolták. A négy lakás egybenyitásával keletkező teret a válaszfalak mozgatásával újraosztották, három önálló traktust hozva létre. Ezek mind ugyanazon előtérből nyílnak: a lakáshoz kapcsolt saját folyosóról. Mivel ez egy barátságtalan, sötét, hosszú helyiség volt, kétharmad részénél egy üvegfallal leválasztották. A Hefter László üvegtervező művész által megvalósított színes kompozíció a délutáni órákban érvényesül leginkább, ekkor éri a mögötte lévő délnyugati tájolású férfifürdő felől legjobban a fény. A tervező által rendkívül fontosnak tartott entré így válik tökéletessé. Az előtérből jobbra nyíló nagy lakás dupla ajtaját gipszből készült vörösrézhatású „kapu” keretezi, előremutatva a nappali kandalló feletti falszakaszát díszítő térplasztikára, amit ugyancsak gipszből alkottak.
A válaszfalak mozgatásának a korábbi burkolatok is áldozatul estek: a bambuszparkettát a Trópusifa Parketta Stúdió terméke váltotta fel, a hidegburkolatokat pedig gránit és megismételhetetlen mintázatú onyx kövekre cserélték, köztük olyan beszédes elnevezésűre, mint például a kandalló falát borító Jézus könnye. Különlegesek az egyedi világítást rejtő álmennyezetek is, amelyek a különböző funkciókat jelölik ki. A konyhában például az étkezőasztalt és munkapultot tagoló alacsonyabb mennyezeti rész kivételével a belmagasság mintegy duplájára nő. A konyhabútor diófáját is egyedi megoldásnak vetették alá: kicsorbított fogú szalagfűrésszel csíkokat vágtak bele, ami szokványossá semmiképp nem teszi e nemes faanyagot. Az egyedi beépített bútorok mellett a mobilak is különleges válogatásúak: a holland Bench vagy az ide tervezett art deco darabok mind-mind a luxust képviselik. Színeikben nagyrészt pirosak, narancsok, barnák, vörösrezek, akárcsak az Empír üzletéből származó textilek vagy a Brinkus Kata textilművész által külön ide tervezett gyapjúszőnyegek.
Pompa, luxus. Szemmel láthatóan a kérés teljesült. 

Utoljára frissítve:2014. június 26., csütörtök 13:16

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.