5 kérdés - amit feltétlenül végig kell gondolnod terasz építése előtt

A terasz növeli az adott otthon értékét és fókuszpontja a kültéri tartózkodásnak. Az építkezés megkezdése előtt, azonban van néhány dolog amit érdemes végigvenni, hiszen hosszú évekre szóló döntéseket kell meghozni, ami anyagilag és használati érték szempontjából is meghatározó lehet. 

1. Milyen típusú teraszt szeretnél? 

A legjobb terasz terv az, ami alapvetően formailag, részleteiben, színeiben, és a felhasznált anyagokat tekintve illeszkedik a ház építészeti stílusához. A terasz csatlakozhat a ház különböző részeihez, a hálóhoz, a nappalihoz vagy a konyhához. Számos lehetőség van, így érdemes szakemberrel egyeztetni, hogy végül a legjobb megoldás legyen otthonunk és kertünk dísze.

2. Mire fogod használni elsősorban?

Teraszunk lehet a családi és baráti találkozók színhelye, vagy olyan tér ahol főzni, grillezni lehet a szabadban. Akár a pihenés és kikapcsolódás oázisa, ahol kényelmesen napozhatunk vagy olvashatunk. Ilyenkor érdemes a terasz közelében élő növények, fák számát megnövelni, mert intimebb hangulatot alakíthatunk ki vele.

3. Mekkora teraszra van szükséged pontosan?

A háztulajdonosok hajlamosak sokkal nagyobb/kisebb teraszt építeni, mint amire valójában szükségük van. Ezért nagyon fontos gondosan kiszámolni és megtervezni a megfelelő méretet. Ha eldöntöd milyen módon használod majd a teraszt, úgy lehet meghatározni pontosan mennyi helyre lesz szükséged. Az étkező részen számolni kell az asztal által elfoglalt területtel, plusz 1,5 méternyi távolsággal minden irányban az ülőhelyek és a szabad közlekedés miatt. A napozóágyak méretét is érdemes belevenni, ha ilyen igényeink vannak. A grillezéshez feltétlenül számolnunk kell a grillező, az étel előkészítésére alkalmas bútor által elfoglalt hellyel és a ház falától, illetve a közlekedő útvonalaktól is érdemes 1,2 m távolságot meghagyni.

4. Milyen teraszburkolatot szeretnél?

Csúszásmentes, jól karbantartható felületre van szükségünk, ami sokáig szép marad. Amennyiben üveghomlokzatunk van, azaz jócskán ki és belátni, ügyeljünk arra, hogy a terasz és a ház belső burkolata összhangban legyen egymással. Számtalan kültéri burkolóanyag közül választhatunk, érdemes az ár/arány értéket, az időtállóság, a használhatóságot, a későbbi karbantartást figyelembe venni választásunknál.

5. Kell hozzá építési engedély?

Az építés megkezdése előtt a hatályban levő jogszabályokat nézzük meg, mivel a tervezett terasz magassága és más paraméterek is engedélykötelesek lehetnek.  

 

forrás:woodanddesignplans

Utoljára frissítve:2015. július 03., péntek 11:37

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.